Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Vitamin

A kielégítő táplálkozáshoz nem elegendő a sisakos kaméleon számára, ha a táplálék állatokat biztosítod, szüksége van ezen kívül plusz vitaminra.

Ez főként azért van, mert a magyarországi táplálék állatok mutatnak némi különbözőséget azokkal az állatokkal szemben, amit természetes élőhelyükön magukhoz vesznek, valamint a napsütés is sokkal kevesebb és gyengébb (ez a D-vitamin szempontjából fontos), tehát kell, hogy biztosíts plusz vitamint saját kaméleonod számára is.

Nyilvánvalóan, az emberektől különbözően, a kaméleonok nem eszik meg a vitamin tablettát, tehát más módszerhez kell folyamodnod.

Az üzletekben lehet kapni kifejezetten a számukra kikevert vitaminport, ezzel a vitaminporral kell megszórni az eleség állatot, mielőtt beteszed a terráriumba.

A mi számunkra életbevágóan fontos a foszfor és kalcium megfelelő aránya. A TÁPLÁLÉK cikkben írtam arról, hogy mely eleség állatok milyen mennyiségű foszfort tartalmaznak. Mivel a foszfor kivonja a szervezetből a kalciumot, ezért azt pótolni kell.

A sisakos kaméleon anyagcseréje sokkal gyorsabb, mint az embereké, ezért a vitamin is sokkal gyorsabban kiürül a szervezetükből, és ebben az esetben hiánybetegségekhez vezethet.

Ha nincs elegendő kalcium egy sisakos kaméleon szervezetében, akkor nagyon könnyen csontja törhet.

Amikor azt látod a kaméleonodon, hogy remegnek a végtagjai, akkor az egyértelmű jele a kalcium hiányának, amit azonnal pótolni kell.

A vitaminpornak tartalmaznia kell kalciumot, foszfort (megfelelő 1:1,5 arányban), D-vitamint, A-vitamint.

A D-vitamint valamilyen szinten pótolja a nyári napoztatás és az UVB izzó, de ez nem elegendő a számukra.

Az eleség állatokat egy műanyag edényben érdemes összerázni a vitaminporral, normál esetben elég jó arányban tapad meg rajtuk a por.

Ez az egyik oka, amiért nem érdemes sokkal több eleség állatot betenni a terráriumba, mint amennyire a kaméleonodnak szüksége van, mert a mozgó állatokról egy pár óra alatt teljesen lehullik a vitaminpor.

Arra azért érdemes vigyázni, hogy a vitaminozást ne vidd túlzásba, mert a zsírban oldódó vitaminok a májban elraktározódhatnak, és az is egészségkárosodáshoz vezethet.

Tehát, a vitamin elengedhetetlen, és ha figyelemmel kíséred a kaméleonod életét, akkor úgyis észreveszed, ha túl kevés számára a vitamin, amit biztosítasz.