Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Műnövény, ásványvíz, vitaminpor


KÉRDÉS:

Tiszteletem! Hamarosan kaméleon vásárlásra adom a fejem, és lenne pár kérdés, amit szívesen feltennék:
1. Hogy állnak a kaméleonok a műnövényekkel? A rágcsálási szokásuk miatt nem lenne ajánlott?
2. Elvileg az vizüknek szénsavmentes ásványvizet ajánlott az állatkereskedő valamiféle kalciumos oldattal vegyítve. Ha ez így helyes, akkor a napi 2 párásításnál elég 2 párásítót tartani, egy sima vizeset és egy kalciumosat?
3. Az etetésnél nem szükséges minden állatot behinteni vitaminporral, a túlzott vitaminadagolás elkerülése végett?
Előre is köszönöm: Sz.D.


VÁLASZ:

Szia Dávid!
A kami nagy örömet fog okozni, és nincs vele sok gond, jó döntés. :-)
1. Nincs gondja a kamiknak a műnövényekkel, használhatod nyugodtan. Viszont valami élő azért jó lenne (nem toxikus), mert előszeretettel rágja a leveleket, és ezzel egy kis zöldet tud magához venni.
2. Az állatkereskedők sokszor nem értenek hozzá sajnos. Én senkitől nem hallottam, hogy a kalciumos víz működne. A kami alapban nem iszik üvegből vagy tálkából, csak a levelekről és a terkó faláról nyalja le a vizet.
3. Napi 2 alkalommali spriccelés elég a terrráriumba.
4. Ha minden második alkalommal porozod a táplálékállatokat, az jó lesz. Ha nőstényed van, akkor érdemes kicsit jobban nyomni a kálciumot, hogy kifejlődhessenek a tojások, illetve tojásrakás után a több kálcium szintén indokolt.
Remélem, segítettem.
Üdv, KBT.


KÉRDÉS:

Szia! Köszönöm a gyors válaszod, még lenne egy kérdésem, ami elmaradt az előző körből. A kézhez szoktatással kapcsolatos, miszerint, az állatkereskedő azt mondta, hogy kis fecskendővel szokott vizet adni a szájába, viszont az oldaladon a kézből etetést részesítitek előnyben. Én csak attól tartok, hogy úgy járnék vele, mint ahogy az egyik kommentelő nálatok, szegény állatnak leszakadt a nyelve hegye, utána pedig csipesszel kellett etetni.
A túlságosan kis kaméleonok még nagyon érzékenyek, azt mondták nekem, ezért olyan 1-2 hónapos kamát javasoltak megvásárlásra.
Egyelőre a lakhelyét tervezem, azután pedig a kisállatot szeretném, persze előbb döntésre kéne jutnom, hogy milyen korú állatot lenne érdemes venni. (mindenképp hímet szeretnék)
Üdv: Sz.D.

VÁLASZ:

Hali! Ahhoz, hogy kiszakadjon egy kami nyelve, nagyon "kell tudni". Ő elrántotta a kezét, miután a kami rálött a nyelvével. Ha ilyen történik, nem szabad a kezet elrántani, amíg a kami el nem engedi. És elengedi hamar ám.
Én még egy hónaposan sem javasolnám a vételt. Minimum 2 hónapos legyen. Persze néhány tenyésztő és kereskedő gyorsan meg akar tőlük szabadulni.
Hajrá! :-)
KBT.