Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Betegségek

A sisakos kaméleon esetében is teljesen természetes, hogy vannak betegségek, melyektől óvni kell. Ezek között vannak súlyosabb és kevésbé súlyos betegségek, ám a legfontosabb, hogy szinte mindegyik megelőzhető kellő odafigyeléssel.

Ahhoz, hogy a Te kaméleonod is egészséges maradjon, tudnod kell, hogy a hüllőkhöz viszonyítva sokkal gyorsabb az anyagcseréjük, ezért igényelnek több folyadékot, mint a többi hüllő.

Ebből adódik a nagymértékű kalcium igényük, és ezért az egyik leggyakoribb hiánybetegség, mely veszélyezteti a kaméleonokat, az a kalcium hiány.

Kalcium hiány

A kalcium hiány tüneteit könnyű felismerni, remegő mozgása azonnal figyelmezető tünetként jelentkezik. Ezt nem szabad összetéveszteni himbálózó mozgásával, ami természetes.

A himbálózó mozgás eredetileg azért alakult ki a kaméleonoknál, mert ezzel kívánják utánozni a szél által lebegtetett falevél mozgását, és ez nagyon hatékonynak bizonyult az elmúlt évezredek folyamán.

A kalcium hiány okozta remegés kicsit arra hasonlít, mintha fáznának, és attól dideregnének. Amikor ezt tapasztalod saját kaméleonod esetében, akkor azonnal több kalciumot kell neki adnod. Előfordul, hogy néha ezt valaki nem veszi észre, és a kalcium hiány tovább súlyosbodik, ehhez pár nap is elegendő, mivel valóban nagyon sok kalciumot használnak fel. Ilyenkor az állatorvos még tud segíteni egy nagy dózisú kalcium injekcióval.

Az izomremegés azért alakul ki kalcium hiány esetén, mert a szükséges kalciumot, ha nem kapnak eleget vitamin alakjában, akkor azt a csontozatukból és az izomzatukból kénytelenek pótolni, ebből adódik az izomrángás, valamint a csontjaik sokkal törékenyebbé válnak. A kalciumhiány következtében a kaméleon farka is remegni kezd. Elerőtlenedik és nem fog tudni kapaszkodni a farkával, nem tudja magát megtartani és ennek következtében leesik az ágakról és csontjait is összetörheti.

Kiszáradás

Korábban már említettem, hogy a sisakos kaméleonnak sokkal több folyadékra van szüksége, mint a többi hüllőnek.

Magyarországon igen ritka, hogy kiszáradásra kerülne sor, ám előfordulhat, hogy néhány kaméleon lakótelepi panellakásban lakik, ahol sokkal szárazabb a levegő, mint más építményekben, ilyen esetben nagyon oda kell figyelni a megfelelő párásításra.

A kiszáradás első jele a túl száraz széklet, ezért ha ezt tapasztalod, akkor az azt jelenti, hogy gyakrabban kell vízzel bepermetezni a terráriumban lévő növényeket, emelni kell a páratartalmat.

A kiszáradás vesekő és köszvény kialakulásához vezethet, ám nagy előnye, hogy könnyen észlelhető és könnyen megelőzhető.

Fertőzések

Fertőzéstől leginkább akkor kell tartani, amikor vedlési időszak van, mivel ilyenkor valamivel érzékenyebb a bőrük, ám az alapvető szabályok betartásával ez könnyen elkerülhető.

Egyszerűen csak annyit kell tenned, amikor kaméleonod éppen vedlik, hogy nem fogdosod túl gyakran, nem kergeted a terráriumban, hogy nehogy megsérüljön a friss bőre, valamint megbízható helyről vásárolod a táplálék állatot.

A páratartalom ne legyen túl magas vedlési időszak alatt, mert így védtelenné válik a friss bőr a kialakuló gombákkal szemben. A túlzott páratartalom miatt az újszülött kaméleonoknál kialakulhat bakteriális fertőzés is, melynek következtében begyulladhat a szemük. Ha kialakult ilyen fertőzés, forduljunk állatorvoshoz.

A terráriumban való kergetés nem csak a fertőzés miatt nem javasolt vedlési időszak alatt. Ez egy olyan időszak, amikor érzékenyebbek, az étvágyuk sem az igazi, nem igazán hiányzik, hogy ebben az állapotban még meg is kergesse őket valaki. Ilyenkor nem szeretnek játszani, legjobb körülmény, ha ilyenkor mindenki békén hagyja őket, amíg át nem öltöznek teljesen.

Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére mégis valamilyen fertőzés alakult ki a kaméleonodnál, akkor gyorsan vidd el állatorvoshoz, mert ő tudni fogja, mit kell tenni a gyógyulásért.

Időskori zsírpárnák

Viccesen hangzik, ám valójában ez hasonló náluk is, mint az embereknél. Kialakulhatnak olyan zsírpárnák, melyeket nem tudnak lemozogni és a diéta sem segít.

Ez nem igazán betegség, inkább csak egy időskori elváltozás. Két évesnél idősebb kaméleonok esetében fordul elő. Ezek a zsírpárnák puhák és elmozdíthatók, és ha megnyomkodod, az nem fájdalmas számukra.

Ezzel nincs mit tenni, ezért ne kergesd a kaméleonodat, nem fogja „lemozogni”.

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség igen gyakori probléma azoknál a kaméleonoknál, akik nem a származási helyükön élnek, hanem terráriumban egy más országban.

A veseelégtelenség egyetlen oka, ha hosszú időn keresztül nem kapnak elegendő folyadékot. Ez nem jelenti azt, hogy a kiszáradást nem veszi észre valaki. Ez olyan mértékű szomjazás, amikor a kiszáradás nem következik be, mert annyira nem kevés a folyadék, ám az optimálisnál kevesebb, mindez hosszú időn keresztül.

Roppant könnyen megelőzhető a probléma. Mindig ügyelj rá, hogy kaméleonod környezete pontosan megfelelő páratartalommal rendelkezzen, és naponta kétszer permetezd be vízzel a növényeket, hogy kedvére ihasson, amennyit szeretne. Ehhez nem kell más, mint egy megfelelő higrométer, és a figyelmed.

Az itt felsorolt betegségek a leggyakoribbak, és mint azt már az elején is mondtam, mindegyik igen könnyen megelőzhető.