Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Szaporodás

A vemhesség cikket itt olvashatod el >>

A vemhesség vége felé, amikor közeledik a tojásrakás ideje, szinte mindig az almon fog tartózkodni a nőstény sisakos kaméleon, főként próbaásásokat végez, hogy megfelelően gyakorlott legyen majd, ha eljön az idő.

Ha neked is nőstény kaméleonod van, amelyik éppen vemhes, akkor olyan almot kell biztosítanod számára, amiben vízszintes üregeket tud majd ásni, mert ez szükséges a tojásrakáshoz.

A legjobb ilyenkor nedves földet tenni az alom helyére, mert abban az ásott járatok, üregek nem omlanak be. Az alom 25-35 cm vastag legyen, hogy kényelmesen elférjenek benne a tojások.

Erről neked kell gondoskodnod, mert akár a kaméleonod élete is múlhat rajta. Érdemes tudni, hogy ha a vemhes kaméleon nem talál olyan helyet, ahol lerakhatná a tojásait, akkor képes rá, hogy visszatartsa azokat a testében. Ez nyilvánvalóan nem tesz jót az egészségnek, mivel rövid idő után a tojások megtapadnak és gyulladáshoz vezethetnek. Ezért muszáj biztosítani a megfelelő almot, amibe a tojásokat el lehet helyezni biztonságosan.

A vemhesség ideje alatt a nőstény kaméleonod étvágya pont ugyanolyan lesz mint előtte, esetleg apró eltérések lehetnek, de a tojásrakás ideje ha eljön, akkor egyáltalán nem fog enni ez idő alatt. Ez akkor nagyon fontos, ha második tojásrakásról van szó, amit csak jól táplált, jó erőben lévő kaméleon bír ki.

Amikor lerakta a tojásokat, akkor szeretne minél gyorsabban, minél távolabb kerülni tőlük. Ezért a viselkedése kissé furcsa lehet, mert addig mászik a terráriumban, amíg meg nem találja a legideálisabban messze lévő helyet, ami során valószínűleg rettentően kimerül majd. Előfordulhat, hogy tojásrakás után, a folyamatos mászkálás végeztével egy-két napig meg sem mozdul, csak próbálja kipihenni a fáradalmait.

Egy-két nap elteltével azonban fokozatosan visszatér majd az étvágya, és egy hét alatt valószínűleg regenerálódik.

A regenerálódás azt jelenti, hogy újra életképes lesz, eszik és mászkál, de egy újabb párzásra vagy tojásrakásra még nem lesz alkalmas, ahhoz pár hónapig erősödnie kell, hogy utána is egészséges maradjon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kaméleon tojás
 
 
 
 
 
 Sisakos Kaméleon tojások
 
 
 
 
 
 Kaméleon tojás keltetése
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A keltetésben szükséged lesz segítségre, amiről bővebben az inkubáció cikkben olvashatsz >>