Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Inkubáció

Amennyiben Neked is nőstény kaméleonod van, akkor készülj fel rá, hogy a keltetés a Te feladatod lesz.

Az idők folyamán úgy alakult ki, hogy a nőstény kaméleonnak ezzel nem kell foglalkoznia, mivel természetes élőhelyén ez nem is okoz problémát, de Magyarországon teljesen más a közeg és a klíma, ezért „imitálni” kell a tojás keltetés során a természetes környezetet.

Bármennyire is jól érzi magát a kaméleonod, mégiscsak fogságban él, ami egyedül a tojásrakás ideje alatt okoz problémát számára, mivel nem tud eléggé eltávolodni a tojásoktól. Ezért ezt neked kell megtenned, a tojásokat kell eltávolítanod tőle. Ehhez szükséged lesz egy keltetőre, más néven inkubátorra.

A legelső dolgod az lesz, hogy a terméketlen tojásokat azonnal eltávolítsd az alomból, mert nagyon gyorsan bomlásnak indulnak, azután foglalkozhatsz a többi tojással. A hibás tojásokat onnan veheted észre, hogy össze vannak esve. Mivel ezek lágyhéjú tojások, ezért úgy néznek ki, mintha meg lennének gyűrve.

Szerezz be egy keltető edényt, majd töltsd meg az alját megfelelő táptalajjal. Ez lehet vermikulit és perlit keveréke, ezt közepesen be kell nedvesítened.

A tojásokat félig süllyeszt bele a táptalajba, így láthatod a fejlődésüket, vagy ha valamelyiket el kell távolítanod az inkubátorból.

A keltető edény hőmérséklete és páratartalma legyen megfelelő. Ezt úgy tudod megtenni, ha felszereled egy hőmérővel és egy higrométerrel, valamint alulról biztosítod a melegítést. A keltető edény belső hőmérséklete 25-30 celsius fok között legyen, és a páratartalom ne legyen túl magas, mert az hozzájárulhat a tojások bepenészedéséhez, azonban némi párára szükséged lesz, mivel a nedves párás közeget szeretik a legjobban a tojások. 

Nagyon fontos tudni, hogy a keltető edény tetején amikor pára képződik, azt le kell törölni, nehogy visszacsöpögjön a tojásokra, mert akkor több megpenészedhet. Amennyiben látod, hogy bármely tojás bepenészedett, ezeket azonnal ki kell venned a többi közül, ugyanis megfertőzheti a többi tojást.

Számítanod kell rá, hogy hat és kilenc hónap közötti időszak lesz a tojások keltetése. Ez idő alatt folyamatosan figyelned kell a tojások fejlődését. A tojásrakást követő 21. héten érdemes kicsit megnedvesíteni a talajt, ezzel hozzuk létre az esős évszak érzetét a tojások számára.

A keltetés ideje leteltével a kis kaméleonok kikelnek, majd abban a pillanatban mászkálni kezdenek.