Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

A kaméleon nem eszik – tojás problémák


Az alábbi eset egy olvasónkkal történt meg, aki megengedte, hogy történetét közzé tegyük az oldalon, hátha másoknak is segíthetünk ezzel.

A sisakos kaméleon napok óta állandóan a talajon volt, kapart, ásott, földbe dugta a fejét, nem akart feljönni. Először elvetették az ötletet, hogy tojást rakna, mert a kaméleon még egy éves sem volt és a tojásoknak kívülről nem voltak látható jelei. A színe ugyanolyan volt, mint általában, néha kicsit bebarnult, de ezt korábban is észlelték. Később a kaméleon elkezdett még furcsábban viselkedni: instabil volt, szinte kúszott, a jobb hátsó lábán csak a térdére lépett, nem volt étvágya, ha evett, akkor is csak félig lőtte ki a nyelvét.

A gazda jobbnak látta, ha elviszi orvoshoz. A vérvizsgálat eredményéig az orvos is csak találgatni tudott. Tojásokat tapogatásra ő sem érzett a hasában. Kalciumhiányra gyanakodott, ezért adott neki kalcium injekciót. Az ultrahang kimutatta, hogy az állat hasában kifejletlen tojások vannak, ami miatt ki kell operálni a petefészkét. Szerencsére a műtét komplikációk nélkül lezajlott, 64 tojást távolítottak el a kaméleonból. Az is egyértelművé vált, hogy a kalciumhiány a tojások miatt lépett fel. Az állat a műtét után nagyon vékony lett, súlyának egyharmada volt a tojás.


A műtét utáni napon a kaméleon még mindig nem volt teljesen jól. Egész nap ásott, amitől legyengült, erőtlenné vált. Az orvos tanácsára megint megröntgenezték, ultrahangozták, de nem találtak tojás maradványokat. Nehéz döntés elé kényszerült a tulajdonos: vagy gyógyszerrel megpróbálják kezelni a kaméleont, de akkor fennáll az esélye, hogy otthon végkimerülésig túrhat tovább, vagy megint megműtik, megnézik, mi okozhatja még zavarodottságát. Ez már a második altatást jelentené 24 órán belül, ami miatt kisebb az esélye, hogy az állat felébred a műtét után. A műtét 1 órán keresztül tartott, az orvos eltávolított több bent maradt petefészek darabot.


Lehetséges, hogy a kaméleon hormonálisan megzavarodott, és azt hitte, hogy van még benne tojás. A műtét utáni napon csak feküdt, de aztán lassacskán megjött az étvágya is. Kalciumot továbbra is kapnia kellett, egyre mozgékonyabbá vált. A labor vizsgálat szerint a kaméleon mája és veséje rongálódott a kalcium hiány miatt. Ez sok itatással visszafordítható. Azóta a kaméleon jól van, eszik rendesen (napi 6 tücsök és kb. 25-30 lisztkukac), issza a calciumot (fecskendőben, folyékony formában, naponta 2-3 csepp) és vizet is.