Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kaméleon szemprobléma


Szia Béla!

Elvittük Tikót (a tőled piciként vásárolt párduckaméleonunkat) tegnap Dr. Sátorhelyi Tamáshoz. Nagyon jó doki!

Arra gondoltam, hogy jó lenne okulásként feltenni a honlapodra, ezért dokumentáltam a ma reggeli szemállapotát is most a beavatkozás után:Tünet:

Tikó bal szemén megszilárdult, megkeményedett váladék elzárta a szembogár nyílását, valószínű átlátott rajta, de nem biztos; lehet, hogy csak próbálkozott, forgatta.

Mindez nagyon gyorsan történt, mert reggel még teljesen egészséges volt a szeme, este pedig, amikor már aludt, lehetett látni, hogy váladékozik a szeme, és reggelre már be is tokozódott.

A diagnozis:

Valami belement a szemhéja alá Tikónak, amit nem tudott magának kiforgatni, kitisztítani, ezért elfertőződött, és már egy kezdeti kötőhártya gyulladás alakult ki.

Nagyon jó volt, hogy azonnal elvittük a doktorhoz, mert így jól tudta kezelni.

Kezelése:

Tikót egy kis törölközőbe burkolta - hogy ne izegjen-mozogjon - úgy, hogy csak a feje látszott ki. Ezután stabilan a bal oldalára tudta fordítani. A bal szeme beteg. Jobb kezében így tartva, a bal kezével egy fülpiszkáló segítségével, amit előtte valamilyen fertőtlenítő folyadékba mártott (ezt nem tudom, hogy mi volt, de nekünk utókezelésre, ha szükséges a kamillás vizet javasolta) óvatosan megtisztította a beteg szemet a megszilárdult váladéktól, ami már a szem nyílását is lezárta.

Ezután a szembogár felszabadult, szerencsére annak semmi baja nem lett. Végül egy csecsemő tűvel (vékony, hajlékony műanyag tű) fiziológiás sóoldattal a szemhéj alá nyúlt, és átmosta a szem felületét. Ezt a műveletet csak orvos tudja elvégezni szerintem!

Házi kezelésként reggel, és este 1-1 csepp antibiotikumos oldatot kell cseppentenünk, szintén oldalra fektetve a szembogárra. Ha esetleg reggelre megint megszáradt váladék képződne, akkor azt már házilag kell eltávolítanunk egy kamillás fülpiszkálóval a látottak alapján.

Üdvözlettel,
Kulcsár Gitta