...................................................................
Eleségállat bolt a Blahán!
 

Kaméleon szemprobléma


Szia Béla!

Elvittük Tikót (a tőled piciként vásárolt párduckaméleonunkat) tegnap Dr. Sátorhelyi Tamáshoz. Nagyon jó doki!

Arra gondoltam, hogy jó lenne okulásként feltenni a honlapodra, ezért dokumentáltam a ma reggeli szemállapotát is most a beavatkozás után:Tünet:

Tikó bal szemén megszilárdult, megkeményedett váladék elzárta a szembogár nyílását, valószínű átlátott rajta, de nem biztos; lehet, hogy csak próbálkozott, forgatta.

Mindez nagyon gyorsan történt, mert reggel még teljesen egészséges volt a szeme, este pedig, amikor már aludt, lehetett látni, hogy váladékozik a szeme, és reggelre már be is tokozódott.

A diagnozis:

Valami belement a szemhéja alá Tikónak, amit nem tudott magának kiforgatni, kitisztítani, ezért elfertőződött, és már egy kezdeti kötőhártya gyulladás alakult ki.

Nagyon jó volt, hogy azonnal elvittük a doktorhoz, mert így jól tudta kezelni.

Kezelése:

Tikót egy kis törölközőbe burkolta - hogy ne izegjen-mozogjon - úgy, hogy csak a feje látszott ki. Ezután stabilan a bal oldalára tudta fordítani. A bal szeme beteg. Jobb kezében így tartva, a bal kezével egy fülpiszkáló segítségével, amit előtte valamilyen fertőtlenítő folyadékba mártott (ezt nem tudom, hogy mi volt, de nekünk utókezelésre, ha szükséges a kamillás vizet javasolta) óvatosan megtisztította a beteg szemet a megszilárdult váladéktól, ami már a szem nyílását is lezárta.

Ezután a szembogár felszabadult, szerencsére annak semmi baja nem lett. Végül egy csecsemő tűvel (vékony, hajlékony műanyag tű) fiziológiás sóoldattal a szemhéj alá nyúlt, és átmosta a szem felületét. Ezt a műveletet csak orvos tudja elvégezni szerintem!

Házi kezelésként reggel, és este 1-1 csepp antibiotikumos oldatot kell cseppentenünk, szintén oldalra fektetve a szembogárra. Ha esetleg reggelre megint megszáradt váladék képződne, akkor azt már házilag kell eltávolítanunk egy kamillás fülpiszkálóval a látottak alapján.

Üdvözlettel,
Kulcsár Gitta
 

http://www.akvatrend.hu/
 
Gödi Vizinövénykertészet


Bezár

Kaméleontartó kisokos letöltése INGYEN - 14 oldalas színes útmutató!

Letölthető PDF: