Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Hirtelen mozdulatok

A sisakos kaméleon olyan állat, amit nem igazán szerencsés stressznek kitenni, ezért a hirtelen mozdulatoktól is óvakodni kell, még a kézhez szoktatott kaméleon esetében is.

Elsősorban a kaméleon érdekében nem szabad hirtelen mozdulatokkal közeledni hozzá, ennek több oka is van.

A kaméleon nagyon könnyen megijed, ebben az esetben megváltozik a hormontermelése, és ha túl gyakori a stresszhelyzet az életében, akkor felborulhat teljesen a hormonháztartása, ami betegségekhez vezet.

A másik komoly oka, amiért nem szabad hirtelen mozdulatokkal közeledni a kaméleonhoz, az a reakciója. Ilyen esetben vagy támadásba lendül, vagy megijed és menekülni kezd. Meneküléskor a kaméleon nem méri fel az ágakat, amerre menekül, a teljes menekülési útvonalat sem, ebből adódhatnak balesetek.

Amikor a kaméleon hirtelen menekülni kényszerül, és ezáltal leesik az ágról, eltörhet egy-két csontja. A törött csontú kaméleont nagyon kevés állatorvos vállalja, és a felépülés is kétesélyes.

Ebből tökéletesen látható, hogy a kaméleont nem szabad felesleges stresszhelyzetnek kitenni, mert könnyen megsérülhet, és ha rendszeressé válik, akkor meg is betegedhet az állandó idegeskedéstől.