Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Táplálék

Az táplálkozás című írásban már említettem, hogy a kaméleon azt szereti, ha az étrendje élő és változatos.  Ebben a cikkben azt részletezzük, hogy a pár hetes kaméleon miket szeret enni, és a kifejlett példánynak milyen táplálékra van szüksége.

Mindenek előtt fontos mejegyezni, hogy az újszülött kaméleonok az első 2-3 napban még nem esznek. Utána másfél hetes korukig muslicákat, két- két és fél hetes korukig pedig legyet kell adni nekik táplálékul, amíg meg nem erősödnek. A muslica és a légy is beszerezhető kereskedésben röpképtelen állapotban, de akár házilag is tenyészthetjük ezeket. Sokszor problémát okozhat az, ha a kicsiknek pár napos tücsköket adnak, mert a tücskök megrághatják a kaméleont. Miután megerősödtek, jöhet a tücsök, de mindig ügyeljünk arra, hogy a kaméleon méretének megfelelő tücsköt adjunk eledelnek.

Barna tücsök

A barna tücsköt nagyon szereti a kaméleon, pár hetesen ez a főeledele. Neked is könnyű dolgod lesz vele, mert ez mindenhol kapható, és általában méretre csoportosítják, így könnyen eldöntheted, hogy a kaméleonodnak melyik méret lesz a megfelelő.

Másik nagy előnye, hogy viszonylag sokáig életben marad, mindössze egy üveg edény és papír tojástartó darabok kellenek hozzá, mert azzal könnyen kiemelhetők. A kifejlett hím barna tücsök nem ajánlott, vagy olyan helyen kell tartanod, ami messzebb van a lakószobától, mert elég hangosak.

A barna tücsköt azért is nagyon szereti a kaméleon, mert a fény felé jön, szinte önként belemászik a szájába.

Fekete tücsök

A fekete tücsökből csak kisebbeket adj kedvencednek, mert a kifejlett példányok igen vadak. Még felnőtt kaméleon esetén se tegyél be a terráriumba több fekete tücsköt, mint amennyit azonnal megeszik a kaméleonod, mert ezek a jószágok képesek az alvó kaméleont megrágcsálni.

A másik fontos tudnivaló, hogy a kifejlett fekete tücsök túl azon, hogy nagyon hangos, a kaméleonok jelentős többsége nem hajlandó megenni.

Lisztkukac

A lisztkukac gyakori táplálék. Ezzel az eleség állattal arra kell vigyázni, hogy etető edénybe tedd bele, úgy tedd a terráriumba. Ha nem így jársz el, akkor a lisztkukacok eltűnnek az alomban, és a kaméleonod nem találja meg őket, és éhes marad. Azért sem jó, ha a lisztkukacok lemásznak az alomba, mert egy idő után ott fognak nyüzsögni, majd az elpusztult példányok elkezdenek bomlani, nem túl higiénikus. A nagy foszfortartalma miatt hosszú távon nem túl szerencsés választás táplálékként.

Viaszmoly lárva

A viaszmoly lárvát nagyon közkedvelt, de pár hetes kaméleonnak ne adj túl sokat, legalábbis amíg fejlődésben van, mert magas a foszfortartalma, ami kivonja a kalciumot a szervezetből. Vitaminkészítménnyel egyensúlyba hozható a vitamintartalom, de egyszerűbb, ha vegyes táplálékot adsz a kaméleonodnak, persze vitamint így is kell neki adnod. A viaszmolyt inkább csemegeként adjuk a kaméleonnak, ne fő táplálékként, mert ha rászokik, nem hajlandó utána mást megenni.

Gyászbogár lárva

Ez kis kaméleonok esetében nem ajánlott, mert elég nagy a mérete. Az ízét sem szereti minden kaméleon. Azt javaslom, egyszer próbáld meg, és ha szemmel láthatóan ízlik a kaméleonodnak, akkor bekerülhet a heti étrendbe.

Csótány

A legtöbb ember, aki kaméleont tart, megpróbálkozik a csótánnyal. Nem mondom, hogy nagyon szeretik az ízét, de nincs vele gondjuk, ha éhesek. Ugyan többféle csótány létezik, de a kaméleonok azokat szeretik a leginkább, amelyiknek vékony a kitinpáncélja. Az argentín csótány a puha kitinje miatt a leginkább ajánlott fajta. A csótányoknak egyetlen hátránya, hogy nagyon kell ügyelni, nehogy elszabaduljon akár egyetlen példány, mert akkor hamarosan ellepik a lakást.

Röpképtelen légy

A röpképtelen légy kiváló étel a pár hetes kamélon számára és beszerezhető táplálékállat kereskedésekben. A házi légy nem javasolt, mert lehetséges baktérium forrás a kaméleon számára. A kaméleon szervezete nem tud mindent feldolgozni, amit a légyé igen és így megbetegedést okozhat!

Vándorsáska

A legtöbb kaméleon imádja a vándorsáskát. Túl azon, hogy finom falat a kaméleon számára, nagyon nagy a tápértéke is. A vándorsáska mérete a kaméleonhoz illő legyen. Van olyan fejlődésben lévő kaméleon, aki elszalad a vándorsáska elől. Azok a hatalmas és erős csáprágók, amivel a vándorsáska rendelkezik, igazán ijesztőek a kis kaméleon számára.

Többnyire kétféle sáskát lehet kapni kereskedésekben. Az egyik narancssárga-fekete, a másik citromsárga-fekete mintázatú. A kaméleonok többnyire ez utóbbit szeretik jobban. Ha mezőről akarunk sáskát fogni, akkor csak olyan helyről tegyük, ami messze van autóúttól, repülőtértől. Mivel a sáska növényevő, ezért a vegyszeres és más káros anyagoktól telített növényeket is megeszi, és ez nem tesz jót kaméleonunknak. Tehát sáskát minél tisztább területen fogjunk. Fontos megjegyezni, hogy olyan táplálékállattal etessük kaméleonunkat, amelyik nem atkás.

Nagy vonalakban leírtam, hogy milyen táplálékra van szüksége a kaméleonnak, hogy melyik példány melyik táplálékot részesíti előnyben az persze kaméleononként változhat, de ezt Te is látni fogod, hogy a Te kaméleonodnak melyik eleség állat ízlik a legjobban.

Egy fontos tudnivaló még van. Sose adj olyan eleség állatot a kaméleonodnak, amelyik megcsípheti, tehát legyek közül csak röpképtelen legyet. Méhecskét és ilyesmit meg se próbáld, bántani fogja a kaméleont. Ezen kívül még vitaminra van szüksége, erről a vitamin cikkben olvashatsz.