Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Alom

A sisakos kaméleon akkor érzi jól magát a terráriumban, ha teljesen rendben van az alom. Sok mindenre kell odafigyelni az alommal kapcsolatban.

Néhányan úgy tartják, hogy a kaméleonoknak nincs szükségünk alomra, hiszen folyton az ágakon üldögélnek, de ez egy tévhit. A sisakos kaméleon igen rosszul érzi magát, ha nincs alom a terrárium alján, és neked is sokkal nehezebb dolgod lenne a takarítás folyamán.

Valóban nagyon ritkán másznak le a terrárium aljára, de néha megesik, és a hideg üveglap kellemetlen érzés számukra. Az sem szép látvány, ha az ürülék az üveglapon gyűlik, a sisakos kaméleon szereti a tisztaságot.

A tökéletes alom számára, ha 2-3 cm magasságig van a tőzeg a terrárium alján, így neked is könnyebb dolgod van, amikor takarítod a terráriumot, mert csak ki kell dobni a tőzeget és tisztát kell a helyére tenni.

A tőzegen kívül lehet még használni alomként kókuszrostot, homokot, virágföldet, fakérget, kavicsot, de mindegyiknek megvan a maga hátránya, mindenképpen a tőzeg és a kókuszrost a legjobb.

A homokot nem igazán kedvelik, mert amikor kinyújtják a nyelvüket, hogy elkapják az eleség állatot, nem mindig sikerül pontosan célozniuk, elég kellemetlen érzés lehet a homok a nyelvükön. A fakéreg (főként a fenyőkéreg) akár veszélyes is lehet, mert felsértheti a kaméleonok nyelvét, vagy ha még kicsi a kaméleon, akkor akár a bőrét is.

Nőstény kaméleon esetén, amikor közeledik a tojásrakás ideje, akkor sokkal vastagabb alomrétegre lesz szükség. A legjobb 20-25 cm vastag virágföld és homok keveréke, vagy 15-20 cm vastag tőzeg.