Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Nem eszik a kaméleon

Kérdés:


Szia, ha már ilyen kedvesen felajánlottad a weboldalon a segítséged, hadd forduljak hozzád egy kérdéssel:

Karácsonyra kaptam a férjemtől egy kaméleont, már nagyon rég szerettem volna. Szóval 2 hete van nálunk és alig-alig eszik. Van olyan nap, amikor egyáltalán semmit, aztán néha-néha látom, hogy elkap egy tücsköt. A 2 hét alatt eddig 3 db lisztkukacot evett meg a kezemből, etetőtálból egyet sem. Vizet naponta 2x spriccelek az üvegre, azt mindig lenyalogatja, az ivással nincs gond. Már tettem a vizébe Calcimuscot, hogy valami kalcium így azért bejusson a szervezetébe. Kb. 7-8 cm a kami. Egyébként semmi rendelleneset nem látok rajta, szép a színe, mozgékony, nyitja a száját, működik a nyelve, csak nem használja. Sokszor rajta mászkálnak a tücskök keresztül-kasul. Ma reggel elé tartottam egy lisztkukacot, láttam, hogy felkelti az érdeklődését (de legtöbbször még ezt sem érem el vele), majd elfordította a fejét.

UV lámpa van, melegítőlámpa van, mindene megvan, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva.

Hogyan tudnám evésre bírni? Mi okozhatja ezt, hogy nem eszik?

Köszönöm, ha tudsz válaszolni,

Üdvözlettel:

P. Ági

Válasz:


Kedves Ági!

A leírásból úgy tűnik, hogy jól tartod az állatkát, nem tudhatom boiztosra, hogy miért nem eszik. Akkor tudnék csak segíteni, ha fél - egy órában átbeszélnénk az összes tényezőt, és látnám az állatot.

Ha azonban megvetted, és egyből nem eszik, azaz csak alil-alig, akkor már korábban gond volt vele. Ilyenkor azt kell mondanom, hogy nem feltétlenül volt az állat egészséges, és nem biztos, hogy jó helyről vetted. (Megbízható kaméleonforrás!) De még az is lehet, hogy egyszerűen csak neme gy falánk jószág. :) Reméljük!

Lisztkukacot kicsi állattal ne etess. Legyen kiskorában a tücsök a fő elesége, amit ötvözhetsz viaszmoly lárvával, esetleg léggyel, kis csótánnyal, kis sáskával. :)

Üdv.,
Béla

Viszontreagálás:


Szia, köszönöm, hogy válaszoltál.

Kénytelenek voltunk megetetni az állatot, a nyitott szájába beloptunk lisztkukacot. Először rá sem harapott, később már rágta. Ezt megismételtük egy párszor, hátha rákap az ízére. Tücsköt is adtunk így neki. Most gondoltam békén hagyom, de két tücsök már ismét 3 napja bent van neki, hozzá sem nyúl, ha előtte van akkor sem. Inni legalább iszik. Egyébként külsőre még mindig teljesen egészségesnek tűnik. Valamiért nem akar magától enni...

Több dologban sem voltak korrektek a férjemmel az eladók a kereskedésben, nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy tudták, hogy nincs rendben valami a kamival. Nyilván erre nem fog fény derülni, én megteszem, ami tőlem telik.

Köszi mégegyszer!

Ági

Válasz:


Szia Ági!

A "tömést" nagyon nem javasolom, nagyos streszes az egy kaméleonnak. Sosem tudtam így megmentei egyet sem. Ha valóban nagyon óvatosan és stresszmentesen a magától kinyitott szájába be tudtok illeszteni egy kis kaját, az még okés lehet, de olyan helyzetekben, amikor egy kaméleon nem eszi meg a normál kajáját, érdemes viaszmoly lárvával próbálkozni, arra gyakran ráugranak.

Jelezz majd pár hét múlva a fejleményekről.

Üdv.,
Béla