Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Érzékelés

A cím lehetett volna az, hogy érzékszervek, de inkább arról szeretnék szólni, hogy a sisakos kaméleon mit és hogyan érzékel a környezetéből.

A látásról már volt szó korábban, részletesen leírásra került a különleges szem, tehát azt már tudjuk, hogy a kaméleon látása igen éles és különleges.

Hallás

Nagyon sokan tévesen azt gondolják, hogy a sisakos kaméleon süket, ám ez egy tévhit. Ez a tévhit főként abból adódik, hogy a fül szinte teljesen láthatatlan. Nincs külső hallójárat, valamint dobhártya sem. A fül belső részében folyadék található, ez biztosítja a hallást.

A sisakos kaméleon hozzávetőlegesen 200-600 Hz közötti hangokat érzékel, tehát igenis jól hall.

Ha süketek lennének, akkor semmi értelme nem lenne annak a doromboló hangnak, amit akkor adnak ki, amikor a számukra már megszokott ember megfogja őket.

Amikor már kicsit nagyobbak, és párosodni akarnak, a nőstény kaméleon akkor is ezt a doromboló hangot adja ki, amikor a leendő párjuk átöleli őket, és a nőstény megfelelőnek tartja a hímet, hogy a párja legyen.

Ha erősen fülelsz, akkor is hallhatod ezt a hangot, ha valamitől megrémülnek, ha nagyon félnek, akkor is dorombolnak.

Tehát, mindent összevetve, ugyan miért adnának ki hangokat, ha ők maguk semmilyen hangot nem hallanának, és a fajtársaik sem. Ennek nem lenne semmi értelme.

Hőérzékelés

A sisakos kaméleon hőérzékelése kicsit furcsa, mivel hidegvérű állatok. Testhőmérsékletük sokkal nagyobb ingadozást mutat, mint az állandó testhőmérséklettel rendelkező állatoké.

Hőmérsékletük és aktivitásuk igen erős összefüggést mutat. Minél jobban fel tudnak melegedni, annál gyorsabbak.

A terráriumban, a lámpák alatt szoktak sütkérezni, és amikor elérték az ideális hőfokot, akkor mászkálnak kicsit, olyankor nagyobb kedvük van a mozgáshoz.

Amikor azonban lehűlnek, akkor automatikusan spórolni kezdenek a hőháztartásuk számára, és annak érdekében, hogy ne hűljenek tovább, inkább lelassulnak és nem mozognak. Ám a legjobb ilyenkor, ha újra a lámpák alá mennek melegedni.

A hőérzékelésük nagyon éles, és valójában élet-halál kérdése, hogy ne hűljenek le túlságosan, valamint az is, hogy ne melegedjen túl a szervezetük.

Tapintás

A tapintással kapcsolatban leginkább arról írnék, hogy a kaméleonok hogyan reagálnak az érintésre. Vannak testrészeik, amik különösen érzékenyek, ilyen a szájuk sarka, a gerincük környékén lévő terület, a lágyék, valamint a farkuk vége.