Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Védekezés

A kaméleon védekezési stratégiája három fázisból áll, teljesen logikusan van felépítve, és csak legvégső esetben támad.

A sisakos kaméleon védekezése első lépéseként megpróbál láthatatlanná válni. Ehhez latba veti színváltó képességét, kicsit erősebb lesz a mintázata, és attól függően, hogy milyen színű körülötte a növényzet, akár még bele is olvadhat a környezetbe. Ezzel egyidejűleg lassan átfordul az ág, vagy a lomb ellenkező oldalára, mint ahonnan a veszélyt érzékeli, próbál elbújni.

Előfordul, hogy az ág, ami mögé megpróbál elbújni, túlságosan vékony és nem takarja az állatot, továbbá a színváltoztatás csak jobban láthatóvá teszi őt, és így a rejtőzködés nem sikerül. Ilyenkor a kaméleon erősen figyel, hogy a veszély tovább közeledik-e.

Ha azt érzékeli, hogy a veszélyforrás még közelebb került, és a rejtőzködés nem sikerült, akkor felfújja magát, így próbál nagyobbnak és veszélyesebbnek látszani, hátha ezzel sikerül elriasztani a másik egyedet. A támadást azzal jelzi, hogy felfújja magát, előre-hátra billeg nyitott szájjal és sziszegő hangot ad ki. 

Amikor ez sem segít, és a veszély még mindig fennáll, akkor vagy menekül, vagy támadásba lendül. Ez főként a kaméleon pillanatnyi állapotától függ, tojásrakás környékén a nőstény kaméleon akár haraphat is, de a harapás a hímre ugyanúgy jellemző.

A menekülés általában sikerrel szokott járni, mivel a kaméleon igen gyorsan képes haladni. Pontosan ez az oka annak, hogy ha feleslegesen stresszelünk egy kaméleont, akkor baleset érheti menekülés közben, ugyanis a menekülő útvonalon nem biztos, hogy minden ág elbírja a súlyát, és leeshet.

Az a kaméleon, amelyik megijedt valamitől, vagy veszélyt érez, sötét foltos lesz, amit apró pöttyök is tarkíthatnak. Súlyos veszély esetén akár teljesen sötét lehet. Amikor ezt látjuk, szabadítsuk meg a kaméleon környezetét azoktól a dolgoktól, ami kiválthatja ezt a súlyos stresszhelyzetet, mert ha huzamosabb időn keresztül ki van téve ennek az állat, abba bele is betegedhet.