Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Világítás

A világítás létfontosságú a sisakos kaméleon életében, hiszen természetes környezetükben sokkal több napfény éri őket, mint itt Magyarországon, valamint itthon a levegő hőmérséklete is alacsonyabb az év legnagyobb részében.

A kaméleon a természetes napfényt szereti a legjobban. Üvegen keresztül az UVA és UVB fény nem hat. Erről részletesen az ELHELYEZÉS menüpontban olvashatsz. Az UVA/UVB fény azért vontos, hogy a D3 vitamin beépüljön a szervezetbe. A napfény helyettesítésére a nyári napokban is szükség van.

Sötét vagy árnyékos helyen a kaméleonoknak szükségük van világításra, több szempontból is. A kaméleonok nappali ragadozók, és a szemük is ehhez van hozzászokva, tehát sötétben nem biztos, hogy észreveszik az eleség állatokat, és éhesek maradnak.

Kétféle lámpára van szükségük, egy melegítőlámpára, valamint egy UVA/UVB lámpára. A melegítőlámpa segít abban, hogy a normális hőmérséklet legyen a terráriumban, az UVA/UVB lámpa pedig a természetes napfényt helyettesíti.

A lámpákat a terrárium tetején érdemes elhelyezni, de óvatosan kell vele bánni, mert ha a terrárium teteje üvegből van, akkor a hőmérséklet különbözőségétől az üveglap megrepedhet, és nem kívánt balesetet okozhat.

Az üveglap épségének érdekében kerámia lámpatest javasolt.

Az UVB lámpát nem érdemes üveglapra helyezni, mert az üveg megszűri az UVB fényt. Erre legjobb példa, hogy szikrázó napsütésben sem tudsz ablaküveg mögött napozni, hasonlóképpen a kaméleonnak sem megfelelő az UVB hatás, ha az üveglapra helyezed a lámpát.

Különböző napfényizzókat használj hidegben és nyári időszakban. A napfény helyettesítésére nyáron is szüksége van, ám a meleg miatt olyankor nincs szüksége külön melegítésre. Télen azonban jó, ha külön melegít a napfényizzó is.

Két dologra érdemes figyelned a lámpák és azok elhelyezése tekintetében. Bármennyire is szereti a kaméleon a napfényt, illetve annak helyettesítő fényét, szüksége van árnyékos helyre is a terráriumban, ahol lehűtheti magát, ha túlmelegedett. A melegítő lámpa semmiképp sem a terráriumban legyen, mert a kaméleon előszeretettel mászik fel rá és könnyen megégeti magát. Az izzót úgy kell megválasztani, hogy a terrárium méretétől függően olyan meleget adjon, amit a kaméleon igényel. Általában 40-75 Watt között, de előfordul ennél nagyobb teljesítményű lámpa is.

A lámpákhoz érdemes időkapcsolót csatlakoztatni, mivel amikor a kaméleonnak alvásra van szüksége, hozzád hasonlóan, ő is inkább sötétben tud aludni. Nyáron 10-12 óra, télen 8-10 óra aktív ébrenlét elegendő számára. Így nem csak a napszakokat, hanem az évszakokat is érzékeli, mint ahogy természetes élőhelyükön is.