Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

A faj leírása - nemek meghatározása

A sisakos kaméleon faj a nagyobb testű kaméleonok közé tartozik. Egy hím sisakos kaméleon testhossza akár a 45-55 cm-t is elérheti, természetesen a farok hosszával együtt.

A nőstények valamivel kisebbek, kifejlett korukban 27-35 cm hosszúak.

Nevét a fején található sisak alakról kapta, melynek esztétikai funkciója mellett más feladata is van. Segíti a kaméleont a vízhez jutáshoz, valamint a hőháztartás egyensúlyban tartásában is nagy szerepe van.

A nőstény sisakos kaméleonnak a koponyacsontja más mint a hímeké. A fejdíszük, azaz a sisakjuk picit különbözik. Ez is segíthet megkülönböztetni a nőstényeket a hímektől, főként amíg még nincsenek teljesen kifejlődve.

A sisak térbeli kialakulása a gyakorlatban úgy segíti vízhez jutni a kaméleont, hogy a rajta képződött párakicsapódás víz formájában, a barázdákon keresztül egyenesen a szájukba folyik. Ez egy nagyon egyszerű és kényelmes módja a vízhez jutásnak, ezért is alakult ki ilyenné.

A nemek meghatározásában nem csak a sisak mérete számít, de a sarkukon lévő bőrfüggelék is.A sarkantyúhoz hasonló bőrkinövés csak a hímek kiváltsága. Már az egynapos kaméleonok esetében is jól megállapítható a sarkanytúról, hogy az adott jószág fiú vagy lány-e.

A legtöbb embert a kaméleon színváltoztató képessége érdekli, erről bővebben a színváltoztatás cikkben lehet olvasni.

A faj leírásához hozzá tartozik a testfelépítés, erről a TESTFELÉPÍTÉS cikkben olvashatsz bővebben.