Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Testfelépítés

A sisakos kaméleon testét pikkelyek borítják, mint a többi hüllőét. Az már azonban igen érdekes, hogy néhány pikkely szinte tarajjá módosult, főként a torkuk környékén és a hátukon, ettől kapnak olyan félelmetes külsőt néha.

Testük inkább oldalirányban lapított, ebben teljesen különböznek a gyíkoktól, mivel a gyíkok inkább hát-has irányban lapítottak.

Szemek

A szemhéjaik majdnem összenőttek, szinte csak a pupillák látszanak, ebből adódóan a látásuk olyan, mint amikor Te egy távcsőbe nézel, és olyan éles is. Erre szükségük is van, hiszen a természetben ez segít zsákmányt szerezni. Annyira jól alakult a látásuk, és olyan ügyesen tudnak két különböző dologra fókuszálni, hogy miközben a leendő vacsorájukat figyelik, közben figyelni tudnak a rájuk leselkedő veszélyforrásokra is.

Nyelv

A nyelvük nagyon érdekes, kevés állatnak van ennyire hosszú nyelve rajtuk kívül. Nyelvük hossza a testük hosszával megegyező, farok nélkül.. Tényleg nagyon különleges a nyelvük, mert nem csak hosszú, de csont is van benne, ez segít abban, hogy olyan hirtelen ki tudják ölteni, szinte kilövik azt.

Nyelvük vége ragadós és öblös, így könnyedén elkapják az ennivalónak szánt zsákmányt. Amikor elkapnak a nyelvükkel egy-egy „étket”, akkor vákuumot hoznak létre nyelv kis öblében annak érdekében, nehogy elszabaduljon az ennivaló, míg elér a szájukig.

Kaméleon prédát ejt - lassított felvétel


Fogak

A sisakos kaméleon fogak helyett egy csont peremet növeszt közeli rokonaikhoz, például az agámafélékhez hasonlóan.

Lábak

Lábaikon öt lábujj található, bár ez csak kettőnek látszik, mivel 2-3 arányban össze vannak nőve. Ez nem jelent számukra problémát, hiszen sokkal könnyebb vele az ágakon kapaszkodni. Szinte csak a lábujjak végén lévő karmok által válik láthatóvá, hogy öt lábujj van egy lábon.

Farok

Az egész testfelépítésükben a farok a legérdekesebb, legtöbben úgy tartják, hogy ez egy ötödik végtag, mivel valóban annak használják. A farok úgynevezett fogófarok, a kaméleon tud vele kapaszkodni, támaszkodni, ez sokat segít az ágak közötti mozgásban. A farok végén a bőrlemezek recések, ez amolyan csúszásgátló funkciót lát el, hogy még stabilabban tudjanak kapaszkodni, így nem csúsznak le az ágakról.

Amikor nincs rá szükségük, úgy fel tudják tekerni a farkukat, mint egy kakaóscsigát, a látvány is hasonló.

A fentiekben leírásra kerültek a legfontosabb és legérdekesebb dolgok elmondtam a testfelépítésről, arról, hogyan érzékelik a dolgokat a sisakos kaméleonok, egy másik írásban lesz szó.