Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Párosítás

A hím kaméleon hat és tíz hónapos kora között válik ivaréretté, a nőstény kaméleon esetében hamarabb következik be ez a folyamat, öt és hét hónapos kora között.

Amikor a sisakos kaméleon ivaréretté válik az szemmel látható a viselkedésén, sokkal élénkebb és szeszélyesebb lesz. Ez az embereknél is hasonló, hiszen a kamasz gyerekek természete is megváltozik ilyenkor.

A nőstény kaméleon a színével jelzi a párosodási szándékát. A hím kaméleon ezt a színt érzékeli és perceken belül meg is történik a párosodás. Egy nap optimális esetben hatszor is párosodhatnak, amit a nőstény minden alkalommal a színével jelez a hímnek. Amikor a párosodás sikeresen megtörtént, azt a nőstény a terhességi színek felvételével, azaz a sötétzöld alapon citromsárga pöttyös színnel jelzi és onnan kezdve a hím kaméleon már nem is próbálkozik tovább a párosodással.

Amennyiben ügyesen választanak párt a nőstény számára, és tetszik neki a hím, akkor látszólag közömbös marad, ahogy egy igazi hölgyhöz illik. A viselkedése alapján a hím tudni fogja, hogy nyugodtan közeledhet. Hátulról fog közeledni, villás hemipéniszének egyik ágát bedugja a kloákába, ily módon történik a megtermékenyítés.

A párzás időtartama általában 2 perc és 15 perc közé esik, de az sem kizárt, hogy néhány óráig eltart, vagy egymás után többször megismétlődik. Ez utóbbi abban az esetben gyakori, ha a kaméleonok közötti méretbeli különbség nehezíti a párzást.

Mivel a nőstény kaméleon képes a spermiumot tárolni, ezért előfordulhat, hogy a párzás után kétszer is rakhat tojásokat. Nem minden esetben, de előfordulhatnak ilyen alkalmak. Ennek ideje változó, általában 1 és 3 hónap telik el a két tojásrakás között.