Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Társaságkedvelés

A sisakos kaméleonok természetes élőhelyükön saját területeket alakítanak ki, és nem igazán szeretik, ha fajtársaik látogatóba jönnek. Ilyenkor teljes joggal azt gondolják, hogy el akarják foglalni a területüket, nem ritka, hogy ilyenkor vad csaták kezdődnek a területért.

Ebből következik, hogy a terráriumban legfeljebb három hónapos korukig lehet a kaméleonokat összezárva tartani. Utána kialakul bennük a terület védelmezése és nem tűrik meg egymás közelségét. Ha több terráriumunk van, úgy kell azokat elhelyezni, hogy a kaméleonok ne lássák egymást. Ha látják, azzal csak idegesek és stresszesek lesznek, aminek következtében nem fogják a táplálékot megenni és ez megbetegedéshez vagy akár elpusztuláshoz is vezethet.

Fajtársakkal együtt

Minden hím kaméleon domináns és a nőstények között is vannak olyan domináns egyedek, amelyek úgy hiszik magukról, hogy hímek. Ezért is fontos a kaméleonok elkülönítése egymástól.

Az „én-tudatuk” nem annyira kifejlett, mint gondolnád, így aztán ha valamilyen oknál fogva eszedbe jutna tükröt helyezni a terráriumba, azonnal vesd el az ötletet, mert a tükörbe nézve azt hihetik, hogy egy rivális fajtárs került a területükre.

Nagyobb terrárium esetén esetleg elképzelhető több kaméleon egy területen, ahol van annyi növény és hely, hogy külön területeket tudnak maguknak kialakítani, de őszintén szólva, nem annyira érzik jól magukat egy ilyen szituációban, úgyhogy jobb, ha Te is elkerülöd ezt.

Más állatokkal együtt

Mivel a kaméleon a fajtársait sem tűri meg magakörül, ebből adódik, hogy semmilyen állattal sem célszerű együtt tartani. A kaméleonnál kisebb állatot megtámadják, a nagyobbak pedig stresszt okoznak.

Víziteknősökkel is tilos együtt tartani a kaméleont, mivel a teknősnek olyan baktérium flórái vannak, amik megfertőzik a kaméleont és az elpusztul.

Emberek társasága

A kaméleont kézhez lehet szoktatni. Ezzel a témával kapcsolatban a kézhez szoktatás oldalon olvashatsz részletesen. Erre a legjobb módszer az, ha időnként kézből eteted, így képes lesz megszokni, hogy a közeledő ember nem akarja megtámadni, hanem enni ad majd. Így meg tudnak szokni egy-egy embert, és már nem félnek tőle.

A kaméleon nem egy olyan házi kedvenc, mint például a kutya vagy a macska, ami szereti a folyamatos simogatást. Néha jól esik a kaméleonnak a simogatás néhány percig, de utána biztosíts számára nyugalmat.