Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Vemhesség

Itt olvashatod el a PÁROSÍTÁS cikket >>

Ha neked is nőstény kaméleonod van, akkor fel kell készülnöd időben a vemhesség idejére.

A vemhesség ideje alatt a nőstény sisakos kaméleon színe besötétedhet, és citromsárga pöttyökkel lehet tarkított. De vannak kivételek, némely vemhes nőstény színe nem változik. Amikor ilyen színe van a lány kaméleonodnak, akkor biztos lehetsz benne, hogy éppen tojások fejlődnek a testében.

Ez a gyökeres színváltoztatás jelzés értékű kommunikáció a részéről, ezzel jelzi a hím számára, hogy ne közelítse meg, mert a megtermékenyítés megtörtént. Nem csak a színe változik meg, hanem a viselkedése is. Többnyire idegességet fog mutatni. Ennek oka, hogy a kaméleon szeretné minél előbb biztonságban lerakni a tojásokat.

A vemhesség ideje négy és hat hét közötti időtartam, de ha figyeled a kaméleonodat, azonnal észreveszed, ha közeledik a tojásrakás ideje. Bármilyen hihetetlen, a nőstény sisakos kaméleon testében akár 70 tojás is fejlődhet egyszerre. A tojások száma 15-70 darab között mozog.

Érdekesség lehet számodra, hogy a tojásrakás után egy-három hónap elteltével megint tojások kezdenek fejlődni a szervezetében anélkül, hogy előtte párosodott volna egy hímmel. Ez azért van, mert képes az előző párosodás alkalmával kapott hím spermáját tárolni hónapokig.

A természetben gyakran előfordul, hogy a nőstény kaméleon nem éli túl a tojásrakást. Ennek oka, hogy kimerülnek a tojásrakásban, lefekszenek pihenni és egy ragadozó eleségévé válnak. Alkalmanként előfordulhat a terráriumi tojásrakásnál is, hogy végkimerülésben elpusztul az állat a tojás lerakását követően.

A tojásrakásról és a keltetésről a SZAPORODÁS cikkben olvass tovább >>