Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Sisakos kaméleon tojásrakása és a tojásvisszatartás megelőzése


A tojásvisszatartás azt jelenti, hogy néha különböző okokból kifolyólag egy kaméleon nem tudja lerakni tojásait. Annak érdekében, hogy ez a probláma saját állatunknál lehetőleg ne merüljön fel, írtuk ezt a cikket.

A nőstény kaméleon általában raknak tojásokat akkor is, ha nem párzottak hímmel.
Bizonyos esetekben a nőstény visszatartja a tojásokat, és ez komplikációkhoz, s a legrosszabb esetben még az állat pusztulásához is vezethet. Ez sokszor megelőzhető, ha gondosan járunk el.

A nőstények 6 hónapos koruktól már rakhatnak tojást, de ez inkább a 8-10-12-ik hónapos koruk körül történik meg.

Tojásrakásra készülő kaméleon viselkedése:

Tojásrakás előtt a kaméleon abbahagyja az evést.
Kaparássza a terrárium alját, körbe-körbe járkál. A hasa láthatóan nagyobb. És sok közülük jellegzetes, élénkebb mintázatot vesz fel.

Az alomba (tőzeg & kókuszrost keverék vagy csak tőzeg) elkezd "fészket" ásni, amíg azt megfelelőnek nem tartja a tojásrakásra (A helykeresés órákig, napokig is eltarthat). Maga az ásás pedig a kb. fél nap és 10 nap közötti időre tehető. Néha "próbaásásokat" végez különböző helyeken. Ha már úgy gondolja, hogy megfelelő a gödör, akkor lerakja a tojásokat (ezek száma 20 és 100 között mozog), majd betemeti a gödröt, és magára hagyja a tojásokat. Maga a tojásrakás általában max. egy napig tart. Az állat tojásrakás után általában nagyon "lapos" lesz, hisz megszabadult egy csomó tojástól. Gyakran kicsit le is gyengül. Ilyenkor érdemes őket kicsit jobban táplálni, hogy vissznyerjék versenysúlyukat.

Hogyan csökkenthetjük a tojástermelés valószínűségét:

- Ne etessük túl az állatot, mivel ezzel elősegítjük a tojások képződését.
Élete első hat hónapjában adjunk nekik normál mennyiségű eleséget, de később csökkentsük a napi mennyiséget, vagy 2 naponta etessünk. (Ez utóbbi nem árt meg neki.) A változatos, jó élő eleség természetesen alap.
- Segítsük elő, hogy a nőstény sokat mozogjon (a természetben is állandóan járkál). Ha nem járkálnak eleget, elhízhatnak, és az izomfejlődésük sem lesz megfelelő. A fitt nőstények könnyebben rakják le tojásaikat.
Javasolt az eleségállatok szabadon engedése a terráriumban, - ezzek is ösztökélve  a kamit a mozgásra - ahelyett hogy edényből etetnénk állatunkat.

Hogyan csökkentsük a tojásvisszatartás valószínűségét:


- Olyan mély almot (tőzeg & kókuszrost keverék vagy csak tőzeg) kell neki biztosítani a terráriumban (legalább a tojásrakás alatti időszakra), amelyikben tud alagutat ásni, illetve amelyben viszonylag mélyre tud ásni. Az alom ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Alomnak használható a fentieken kívül még a boltban kapható virágföld. Homokot ne használjunk!

Vannak, akik azt javasolják, hogy mindig legyen olyan közeg a terráriumban (földdel töltött tojóláda, minimum 25 cm mély, de inkább 30-35 cm), ahová tud tojást rakni. Valójában elég a tojatóközeget akkor betenni a terráriumba, amikor látjuk a tojásrakásra való készülődés jeleit.

- Fontos a stresszmentes környezet (ne ellenőrizgessük állandóan az állatot, ne hordozzuk ide-oda, hagyjuk szépen magára a terráriumban)
- Vigyázzunk, hogy ne legyen kalciumhiányos a kaméleon, mert ez is növeli a tojásvisszatartás esélyét.
- Legyen megfelelő a vitaminadagolás. A külön adagolt vitamin mellett is ügyeljünk arra, hogy vitamindús legyen a tücsök, amikor feletetjük, ezért a tücsköknek a tücsöktáp mellett érdemes adni zöldséget, gyümölcsöt.

Hogyan vegyük észre, hogy a kaméleon visszatartja a tojásokat:

Ha nem tudja lerakni a tojást, különböző tüneteket produkálhat: nehéz légzés, nem akar vagy nem képes mászkálni a terráriumban; a talajon vagy az alsóbb ágakon tartózkodik, letargiás, a szeme beesett vagy csukva van.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, azonnal vigyük állatorvoshoz. Az állatorvos a tojásrakás megindítása érdekében adhat az állatunknak pl. oxitocint, de ez már az ő asztala... Végső esetben műtéttel távolíthatja el a le nem rakott tojásokat.