Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

...................................................................
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Alvás / éjszaka

A sisakos kaméleon nappali ragadozó, ebből adódóan éjjel alszik.

A sisakos kaméleon egyáltalán nem lát a sötétben, ezért sötétedéskor becsukja a szemét és elalszik. A kaméleon színe alvás közben sokkal világosabb, ez a legegyszerűbb mód megállapítani, hogy alszik-e az állat.

A sisakos kaméleon ágakon alszik, általában kiválaszt magának egy kedvenc alvó-ágat, és ott alszik minden éjjel. Néha lecseréli kedvenc alvó-ágát egy másikra, és azután azon alszik hosszú időn keresztül.

A sisakos kaméleon kizárólag akkor alszik lent az alomban, ha beteg, tehát ha fárasztó vagy fájdalmas számára felmászni az ágra. Ha azt látjuk, hogy a kaméleon lent az alomban alszik el, akkor el kell vinni állatorvoshoz, mert szinte biztos, hogy valami baja van.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a tojásrakás után a nőstény annyira ki van merülve, hogy nem tud felmászni az ágra, és az almon alszik el, de ez sem jellemző, nagyon ritkán fordul elő. Az ásástól kimerült nőstény is inkább felmegy maradék erejével egy ágra, és onnan lógatja le magát. Ha nagyon kimerült, akkor akár két napig is lóghat így.

A kaméleon addig alszik amíg sötét van, ebből adódóan pontban napfelkeltekor ébred, és ébredés után első dolga a napfürdőzés. Terráriumi állatok esetében elindul az UV lámpa felé átmelegedni.

Abban a helyiségben, ahol a kaméleont tartjuk, nem szerencsés éjjel lámpát felkapcsolva tartani, mert a kaméleon azt hiheti, hogy már nappal van, felébred, és teljesen összezavarodik az alvási rendje. Ha rendszeresen előfordul, hogy fel kell kapcsolni a lámpát éjszaka abban a helyiségben, ahol a kaméleon van, és ehhez az állat hozzászokott, akkor már nem fogja zavarni, nyugodtan alszik tovább.

A kaméleon spot lámpáit is érdemes időkapcsolóval felszerelni, hogy este akkor is lekapcsolódjon, ha esetleg nem érünk haza addig, amíg a kaméleon alvásideje elérkezik.